Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Dat is natuurlijk een lastige vraag, dit ligt vaak aan het type persoon en of je al ervaring hebt. Volgens onder andere de BOVAG ligt het landelijk gemiddelde tussen de 35 en 40 uur. Hierin zijn echter ook de grotere steden opgenomen, waar over het algemeen meer rijlessen nodig zijn dan in kleinere steden.

Door middel van een intake (dit gebeurt tijdens de proefles), kan er een redelijke schatting worden gemaakt van het vaardigheidsniveau en kan het dus best zijn dat je minder rijlessen nodig hebt om te slagen.

Wat kun je doen om het aantal rijlessen te verminderen?

  • Plan meerdere lessen per week, door de structuur en de herhaling is dit een stuk effectiever dan 1 maal per week.
  • Rijlessen plannen van 1.5 tot 2 uur, deze zijn vaak doeltreffender en er is net even meer tijd om rijtaken vlot en volledig te behandelen.
  • Rij je wel eens met mensen mee? Probeer dan mee te kijken met de bestuurder.

Hoe zijn de lessen opgebouwd?

De rijlessen worden gegeven met RIS (Rijopleiding in Stappen) in het achterhoofd, dit houdt in dat alle lessen in stappen zijn opgebouwd.

We werken met een zogenoemde leskaart, hierop staan alle onderdelen vermeld welke behandeld gaan worden. Aan het einde van elke les zal deze kaart worden bijgewerkt zodat de voortgang duidelijk is en de volgende les gepland kan worden. Deze leskaart wordt ook digitaal verzonden naar de leerling, zodat deze ook de opbouw kan zien!

In principe proberen we elke les een nieuw onderdeel te behandelen, maar soms is dat niet mogelijk (als een onderdeel nog niet helemaal voldoende is). Op zo’n moment zullen we altijd proberen het niveau weer op peil te krijgen door de les (gedeeltelijk) te herhalen.
Natuurlijk kan het ook zijn dat er onderdelen tegelijk worden behandeld, zo zijn “gas geven” en “sturen” natuurlijk ook gewoon losse onderdelen.

Op ongeveer de helft van je opleiding vragen we de tussentijdse toets aan, meer informatie kun je hierover vinden in de algemene informatie over rijbewijs B.

Aan het einde van je opleiding kun je veilig en zelfstandig een route rijden en verschillende manoeuvres uitvoeren, dat is het moment waarop we het examen kunnen aanvragen!

Op afname van rijlessen zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.